Propolis je pčelinji proizvod koji predstavlja mešavinu smolastih materija, koje pčele sakupljaju sa pupoljaka drvenastih biljaka i prirodnog pčelinjeg voska. To je crvenkastožuta, lepljiva smola, prijatnog aromatičnog mirisa.

Pčele ga sakupljaju u toku cele pašne godine, a najviše pred nastupajuću jesen i zimu. Prikupljaju ga s raznog drveća, najčešće sa topole, vrbe, kestena i konifera. Propolisom (grčki: pro - ispred i polis - grad) pčele zatvaraju, štite svoju košnicu i vrše njenu dezinfekciju. Njime popunjavaju sve pukotine i nepotrebne otvore, kako bi svoj dom zaštitile od uljeza, vetra, kiše i sl.

Propolis sadrži vise od 300 različitih supstanci. One su raspoređene u 55% smola i balzama, 30% voska, 10% eteričnih ulja i 5% polena. Sadrži sve poznate vitamine sem vitamina K i ima 15 minerala koje ljudsko telo treba da normalno funkcioniše (ne sadrži sumpor).

Propolis ima sledeća svojstva:
• bakteriološko,
• antivirusno,
• biostimulativno i
• lokalno - anestetičko.

Rastvara se u alkoholu i etru. Njegov sastav i osobine pokazuju velike mogućnosti u primeni u ginekologiji, stomatologiji, dermatologiji, kozmetici i dr. Najčešće je propolis u upotrebi u vidu Propolis kapi (rastvor propolisa u alkoholu ili eteru) i Propolis masti.

Propolis kapi imaju širu primenu u lečenju više oboljenja zbog svojih baktericidnih svojstava. Kapima se postižu dobri rezultati jer vrše dezinfekciju unutrašnjih organa: grla i krajnika, sluzokože tankih i debelih creva, pomažu lečenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, pomažu pri varenju i obezbeđuju miran san, smiruju napetost živaca i obezbeđuju dobar rad srca. Propolis se upotrebljava u obliku tinkture kao premaz protiv gnojnih zapaljenja. U stomatologiji propolis se upotrebljava za dezinfekciju sluzokože i neutralisanje neprijatnog zadaha iz usta.

Propolis mast pomaže u bržem zalečenju rana kod opekotina i posekotina, u lečenju hemoroida, ekcema i drugih kožnih oboljenja.

Dokazano je da je propolis čist prirodan antibiotik koji ne izaziva rezinstenciju, niti izaziva štetne reakcije u organizmu. Pošto su u upotrebi sve više sintetički preparati na koje se organizmi brzo privikavaju, propolis dobija sve veći značaj kao prirodan čist preparat. Preosetljivost na upotrebu propolisa praktično ne postoji. Ovo zato što su mnogi sastojci u njemu zastupljeni u minimalnim količinama i što je delovanje tih sastojaka u idealnom međusobnom odnosu. Propolis je najprirodniji antibiotik koji je čovek ikad otkrio.

Neverovatna stvar oko ove tvrdnje je da se otkriće dogodilo pre 2000 godina. Mnogo ljudi verovatno nije ni čulo za propolis, a opet stare knjige preporučuju propolis za mnogobrojne bolesti. Rimljanima, Grcima i egipatskim faraonima je bio poznat kao redak, ali visoko efektivan pčelinji proizvod za očuvanje zdravlja i održavanje lepote. Kvaliteti ove medicine su poznati od početka pisane istorije. Međutim, samo u poslednjih dvadeset godina su naučnici uspeli da dokažu da je propolis važan kao što su naši preci mislili. Naučno priznat danas se smatra prirodnim lekom i važnim delom nauke o prehrani. Njegova popularnost stalno raste zbog njegovih mnogostranih mogućnosti i upotrebe.