Мatični mleč je pčelinji proizvod. Matični mleč je gusta neprozirna masa bele do bledožućkaste boje, ima karakterističnu aromu, oštar i kiseo ukus sa slatkim akcentom, složenog je sastava. Kompleksne je hemijske strukture koju proizvode mlade pčele negovateljice kao hranu za larve. Jednu vrstu mleča luče za ishranu larvi pčela radilica, a drugu vrstu za ishranu Matice (matični mleč). Matica se hrani matičnim mlečom prilikom polaganja jajašca u satne ćelije. Matični mleč se primenjuje u medicini za lečenje bolesti. Naučnim eksperimentima je dokazana sposobnost matičnog mleča da regeneriše ćelije organizma.

2-3 dana matična mleč je jedina hrana koja se daje svim mladim larvama u procesu njihovog sazrevanja, dok je za maticu to hrana ceo životni period. Za 3 dana tokom kojih su larve pčela radilica hranjene matičnom mleči, one dosegnu maksimalno razviće; njhova težina se poveća oko 250 puta. Matica dosegne zrelost 5 dana pre pčela radilica; kada potpuno sazri, njena težina je duplo veća od težine pčela radilica. Životni vek pčele radilice je oko 35-40 dana; dok matica živi 5-6 godina i ekstremno je plodna. Jednom je oplođena i od tog momenta može da snese čak do 3.000 jaja dnevno tokom letnje sezone.

Ova bogata koncentrovana hrana nije korisna samo za pčele. Ona sadrži neverovatne količine proteina, lipida, glucida, vitamina, hormona, enzima, minerala, specijalnih vitalnih faktora koji se ponašaju kao biokatalizatori u procesu ćelijske regeneracije u ljudskom telu. Konstatovano je da je mleč bogat belančevinama, ugljenim hidratima, mastima, aminokiselinama, vitaminama B-1, B-2, B-6, C, E, niacinima, pantotenskom kiselinom, biotinom, inozitolom i folskom kiselinom.

Apikultura - proučavanje pčela i njihovih proizvoda više nije prepušteno statusu narodne medicine. Otkad su držanje pčela i skupljanje proizvoda izvođeni u tehnološki naprednim uslovima apiterapija je dostigla nivo naučne medicine. Studije pokazuju učinkovitost matične mleči za sledeće: umor, nesanicu, anoreksiju, uznemirenost, bronhialnu astmu, hepatitis, pankreas, artritis, kostobolju, arterosklerozu, bolesti bubrega, stomačni čir, jajnički nedostatak, obrtanje procesa starenja, stimulisanje i regeneraciju nervnog sistema, za ubrzavanje zarastanja i konsolidacije slomljenih kostiju, kožna oboljenja, promoviše seksualno podmlađivanje. Zaključak je jedinstven da je matična mleč vredan dodatak ishrani.


Istraživanja su pokazala da 1g matičnog mleča sadrži sledeće:

  • vitamin B1 (tiamin) - 1.5 do 7.4 mikrograma
  • vitamin B2 (riboflavin) - 5.3 do 10.0 mikrograma
  • vitamin B6 (pirodoksin) - 2.2 do 10.2 mikrograma
  • niacin (nikotinska kiselina) - 91.0 do 149.0 mikrograma
  • pantontenska kiselina - 65.0 do 200.0 mikrograma
  • biotin - 0.9 do 3.7 mikrograma
  • inozitol - 78.0 do 150.0 mikrograma
  • folna kiselina - 0.16 do 0.50 mikrograma
  • vitamin C - u tragovima

Matična mleč ima kiselu reakciju, pH 3,5 - 4,5. Ima bakteriozna svojstva, pa u njoj umiru patogene bakterije. Najviše se upotrebljava sa medom i polenom. U tom se sastavu prodaje kao vredna životna namirnica.

DEDA ACIN IMUNO MED -  Mleč, polen i propolis u medu

Na toploti mleč gubi vlagu, a svetlost pospešuje redukciju kiseonika i deluje kao katalizator hemijski reakcija. Mleč se najsigurnije čuva liofilizacijom. To je postupak kojim se mleč pri niskoj temperaturi od -60oC vakuumom oduzme voda i tim se pretvori u prašak. U tom stanju može se čuvati nekoliko godina. U frižideru na temperaturi od -5o C do -2oC mleč se čuva 6 meseci, dok se na temperaturi od -18oC do -16oC drži godinu dana.